REKLAM ALANI

ACAR OSGB: İHMALSIZLIK KADER DEĞİLDİR.

Acar Osgb’yi bize anlatabilir misiniz?
ACAR OSGB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak; 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasası kapsamında firmalara “İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA” hizmet verme amacı ile A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Gümüş tarafından kuruldu.
Amacımız İş Güvenliği ve İş Sağlığı kapsamında firmalara her konuda yardımcı olarak, ülkemizde İş Güvenliği Kültürünün oluşmasına katkıda bulunmaktır.
ACAR OSGB, 12 yıllık (2004’den beri) danışmanlık deneyimi ile 4000’den fazla müşteriye danışmanlık hizmeti vermiştir. İş Sağlığı ve İş Güvenliği hizmetlerinde müşterilerine kaliteli ve uygun fiyat vermeyi amaç edinmiştir.
Çalışmalarınızdan bahseder misiniz ?
Firmalarımıza İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Ortam Ölçümü, İlk Yardım Eğitimi, Yangın Eğitimi, Risk Değerlendirme, Acil Durum Eylem Planı, Patlamadan Korunma Dokümanı, OHSAS İş Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı, Yüksekte Çalışma Eğitimi, Mobil Sağlık, Muayene hizmetlerinin hepsini sağlayarak firmalara katma değer oluşturmaktayız.
Ne zamandır faaliyet göstermekte?
2004 yılından bu yana iş sağlığı ve iş güvenliği sektöründe faaliyet gösteriyoruz.
Sizce ülkemizde iş güvenliği bilinci var mı ve gelişir mi?
Bazı büyük “özellikle uluslararası çalışan” firmalarımızda var. Yasamızın gelmesi ile günden güne iş güvenliği bilinci artıyor. İş güvenliği herkesin sorumluluğu bakış açısı ile hareket edersek kısa sürede bilinç oturacaktır. Ayrıca bilinç ne kadar oturursa ülkemize manevi ve maddi o kadar katma değer sağlanacaktır.
Gelişmiş ülkelere bakıldığından Türkiye ilkyardımda nerede kalır?
İlk yardım da iş güvenliği gibi işin başında, ilk yardım eğitimlerinin sayısı her gün daha da artmaktadır. Bu konuda da zamanla bilinç oturacağına inanıyorum. Ayrıca yasa kapsamında firmalarda çalışan kişilerin ilkyardım eğitimi alması gerekmektedir.
İş kazalarının başlıca nedenleri işveren mi işçimi sizce?
İş kazalarının sorumlusu herkese aittir fakat işveren burada başrol oyuncusu olduğunu düşünüyorum. Çünkü işveren ayrıca firma da lider konumunda olduğu için iş güvenliğini ne kadar desteklerse, o kadar başarı sağlayacağımıza eminim. Zaten danışmanlık süreçlerimizde işverenin fonksiyonun bizzat tanık oluyoruz.
Yanılmıyorsam  eğitim alakalı  farklı yöntemler  geliştiriyorsunuz?
Eğitim ile ilgili öncelikle hangi sektörde faaliyet gösteriyorsa o sektöre ait ilgili videolar, yaşanmış olaylar gösteriyoruz. Bu tür faaliyetler hem eğitimin etkinliği arttırıyor hem de iş güvenliği ile ilgili çalışanlar daha hassas oluyor.
İşçi teçhizatları kullanması için ikna mı ediyorsunuz yoksa?
Teçhizatları kullanmaz ise ne gibi zararları olacağı, zamanla hangi mesleki hastalıkların oluşacağını anlatıyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz. Uygulama aşamasında kullanmaz ise kısa eğitimler vererek ikna ediyoruz.


Kazasız Kul Olmaz projesi ile tanışmanız nasıl oldu?
Kazasız Kul Olmaz projesinin mimarı Zahrettin bey ile tanıştık, çalışmalarından çok etkilendik. Türkiye miz de bu tür çalışmaların ne kadar geciktiğini anladım. Çünkü her gün 20-25 kişi trafik kazasında ölüyorsa ortada çok ciddi bir kayıp vardır.
Gerçekleştirmek istediğiniz büyük bir projeniz var mı?
Bizimde kurum olarak ülkemizde iş güvenliği kültürünü gelişmesine paralel olarak iş ergonomisi ve çalışma ortamında ölçümler yaparak daha verimli, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamların sağlanmasına destek olmaktır.
Türkiye’de gün geçmiyor ki bir kaza haberi gelmesin… Peki bunları önlemek için nasıl bir yol izlenmeli?
Öncelikle bu konuda eğitim, örnek vermek gerekirse şu anda ülkemizde herkes ilk yardım eğitimi alsa bu konuda bilinç çok artacaktır. Onun dışında sosyal sorumluluk kapsamında “kazasız kul olmaz” gibi çalışmaları her yönden desteklememiz gerekir.
İŞ güvenliği bütün işyerleri alması zorunlu herkes bu kurala uyuyor mu?
Bütün işyerleri yasa kapsamına giriyor fakat firmaların büyük bir kısmı maalesef uygulamıyor. Denetim ve yaptırımların artması ile bu engelinde aşılacağına inanıyorum.
Okuyucularımıza tavsiye etmek istedikleriniz var mıdır?
İş Sağlığı ve İş Güvenliği her bireyin sorumluluğu, ülke olarak bu konuda ne kadar hassas olursak o kadar yarınlarımız aydınlık olacaktır. Bir iş kazasının ve bir mesleki hastalığın maalesef geri dönüşü olmayan kalıcı yaralar bırakmaktadır. Biz ne kadar hassas olursak gelecek nesiller en az bizim kadar hassas ve duyarlı olacaktır. Dolayısı ile bu sorumluluğa kendimizden başlayıp çevremizdekilere örnek olmalıyız.


Yorum Gönder

0 Yorumlar