REKLAM ALANI

450 bin taşeron 3 ayda kadroda


Taşeronların kadroya geçirilmesi için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenleme yapıldı. 450 bin taşeronun 2 Ocak’ta kadroya geçiş için başvuruları başlayacak. Taşeronun kadroya geçişi için hem sınav hem de güvenlik soruşturması yapılacak.

RESMİ Gazete’de dün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), uzun süredir tartışılan taşeron düzenlemesinin tüm detayları da ortaya çıktı. Kararnameyle 450 bin taşeron çalışan kadroya alınırken, son ana kadar kadroya alınmaları beklenen 50 bin KİT personeli ise kapsam dışında bırakıldı. Kararnameyle yapılan düzenlemeler arasında Vakıfbank’ın Hazine’ye devri, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Şeker Kurumu’nun kapatılması da yer aldı. Kararnameye göre genel bütçeli, özel bütçeli kurumlar, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, Atatürk Orman Çiftliği, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, kalkınma ajansları, Milli Piyango İdaresi, Spor Toto, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi kurumların taşeron personeli kadroya geçecek. Burada milat 4 Aralık 2017 olacak. Kadroya alınacak olanlar için güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılacak. 10 gün içinde  kurumuna başvuracak olan taşeron çalışana, kurum yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yapacak. Geçiş süreci 90 gün sürecek. İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşlarda çalışan taşeron işçiler de artık belediyelerin kendi şirketlerinde istihdam edilecek. Bugüne kadar 4/C (özelleştirme uygulamaları sonucu sözleşmeleri sona eren ve geçici personel olan) çalışanlar, artık 4/B (sözleşmeli personel) statüsüne geçirilecek va artık 4-C statüsü olmayacak. Mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri, kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatılabilecek.
Kararnameye göre, ihale edilen işin yüzde 70’i personel gideri ise, o iş kapsamda kabul edilecek ve personeli belediye şirketine geçecek veya kadroya alınacak. Ancak park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak temizliği yapanlarda bu kural işlemeyecek ve onlar için belediye şirketine geçme hakkı verilecek. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar ise, kapsam dışında tutulacak.
SENDİKAYLA DEVAM
Taşeron çalışanların örgütlendikleri sendikaları, toplu sözleşmeler bitene kadar geçerli olacak. Sonra da, ana işyerlerinin faaliyet alanındaki sendikalarda örgütlenebilecekler. Artık, genel ve özel bütçeli kuruluşlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi yapamayacak. KİT’ler ise bu kapsamın dışında tutulacak. Sözleşmesi feshedilen taşeron firmalara tazminat ödenecek. Bu firmaların kullandığı taşınırlar ve tüketim malzemeleri ise, kamu tarafından alınabilecek veya kiralanacak. Şeker Kurumu ve TAPDK, kararnameyle kapatılan iki üst kurul oldu. Şeker Kurumu’nun yetkisinde olan artık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde takip edilecek. TAPDK’nın yetkileri ise, Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında paylaştırılacak. Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin dış borcu Varlık Fonu tarafından kurulacak şirket ve alt fonlara devredilebilecek.
BAŞVURULAR 2 OCAK’TA

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kanun Hükmünde Kararname’deki taşeron işçilerle ilgili düzenlemeyi anlatırken, “Çalışanlarımız kıdemleriyle birlikte geçiş yapacaklar” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Sarıeroğlu, kadroya geçişler için başvuruların 2 Ocak itibariyle başlayacağını söyledi. Sınav konusunu tekrar değerlendireceklerini söyleyen Sarıeroğlu, “Öyle taşeron sınavına hazırlık kitabı, kursu vesaire sakın kimse bunlara itibar etmesinler ve gitmesinler” diye konuştu. Kadroya geçenler için 52 günlük ikramiyenin söz konusu olacağını da ifade eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Yıllık brüt olarak 4 bin 621 lira, tabii asgari ücret değiştiği zaman bu rakam da artmış olacak. Bu şekilde tüm kadroya geçen sürekli işçilerimizin de ücretlerinde bir artış olacak. Taşeron olarak ayrıca 9 aylık, 4 aylık, 5 aylık, 12 ayın altındaki çalışma yapanlar vardı. Bu anlamda 12 ayın altında yine personel alımına dayalı hizmet ihalesi ile çalışan kardeşlerimizi de, geçici işçi olarak alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 27 bin kişi, diğer kurumlarda da 20-25 bin kişi böyle.”
450 bin taşeron 3 ayda kadrodaVAKIFLAR’IN HİSSELERİ HAZİNE’YE
2012 yılından beri zaman zaman gündeme gelen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yüzde 58’lik Vakıfbank hissesi de, kararnameyle Hazine’ye devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar idare ve temsil ettiği (A) ve (B) grubu hisselerin tamamı, banka tarafından üç ayrı firmaya yaptırılan değerleme çalışmasında belirtilen değerlerin ortalamasına göre, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen değer üzerinden hesaplanacak bedel karşılığında devredilecek. Vakıfbank hisselerinin tamamı, Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir hafta içinde, Hazine adına Banka pay defterine kaydedilecek. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen devir bedeli karşılığında eşit tutarda beş farklı vadeli kira sertifikası, devir tarihi valörlü olmak üzere, bütçenin gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin, hisse sahibi vakıfları temsil eden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ihraç edilecek. İhraç edilen kira sertifikalarından ilki 2 ay vadeli, geri kalan 4 kira sertifikası ise bir, iki, üç ve dört yıl vadeli olacak. Bankanın (C) grubu hissedarlarından Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı’nın (sandık) ve B grubu hisselerinden diğer mülhak vakıflara ait olan hisselerle, (C) grubu hisselerinden diğer gerçek ve tüzel kişilere ait olan hisseler için, Bakanlar Kurulu kararından sonra 120 gün içinde bankaya müracaat edilmesi halinde, devir söz konusu olabilecek. Bakanlar Kurulu tarafından sandık için tespit edilen haber hisse değeri karşılığında Sandığın sahip olduğu hisselerin Hazine’ye devredilmesine, Hazine’nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yetkili olacak.
ASKERİ FABRİKALAR İÇİN ŞİRKET-
KHK ile yeni bir savunma sanayi şirketi kuruldu. Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT AŞ), askeri fabrika ve tersaneler için bakım, yeni alet, ekipman ve taşıt alımı, teknoloji transferi ve altyapı dahil tüm modernizasyon faaliyetlerini yürütebilecek. Milli harp sanayinin geliştirilmesi için faaliyette bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın yönetimi de düzenlendi. Vakfın Mütevelli Heyet Başkanı artık Cumhurbaşkanı olacak. Ayrıca bu vakfa ait bütün mallar, takas edilebilecek veya paraya çevrilebilecek.
SSM CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA
Savunma Sanayii İcra Komitesi artık Başbakan değil, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak. Komite, güvenlik kurumlarının önceliklerine göre silah, araç ve gereçleriyle ilgili her türlü kararı alabilecek. Savunma Sanayii Müşteşarlığı (SSM) da Savunma Bakanlığı’ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Müsteşarlığın sözleşmeli personel çalıştırmasının da yolu açıldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar