REKLAM ALANI

Yeni devlet modeli 2019'da

Hükümetin, 2019’da yürürlüğe girecek ‘CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiÅŸ için sürdürdüğü çalışmalarda, en önemli baÅŸlığı, devletin yeniden yapılandırılması oluÅŸturacak.

Yeni devlet modeli 2019da
Uyum yasaları için kurulan beÅŸ komisyon, tüm yasaların yeni sisteme göre yeniden dizayn edilmesi ve ayıklanması için çalışacak. Bu komisyonlardan birinin çalışma sonuçları, 2019’da sistem deÄŸiÅŸtikten sonra görülecek. Devletin yeniden yapılanması ve personel rejimiyle ilgili tüm çalışmalar, CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesiyle yapılacağı için, 2019’un kasım ayındaki CumhurbaÅŸkanlığı ve genel seçimin hemen arkasından hayata geçirilecek.

Yapılan plana göre, 2019 seçimlerinin ardından önce TBMM’de tüm bakanlıkların teÅŸkilatlanmalarıyla ilgili düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması gerekecek. Yasalara aykırı bir yapı kuralamayacağı için önce bakanlıklar ve kamu kurumlarının teÅŸkilat yasaları laÄŸvedilecek. Ardından CumhurbaÅŸkanlığı kararnameleri ile yeni teÅŸkilatlanmalar yapılacak. Tüm çalışmanın seçimden sonraki bir ay içerisinde tamamlanması planlanacak.

CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi için, bürokratik yapı yeniden oluÅŸturulurken, ‘bürokratik oligarÅŸiye izin vermeden, bürokratik devlet aklını korumak’ gerektiÄŸi dile getiriliyor. Bu çalışmaya göre, CumhurbaÅŸkanlığı’nda ‘savunma-güvenlik, kamu yöntemi ve ekonomi’ baÅŸlıklarında üçlü yapı kurulacak. Bu yapılar doÄŸrudan CumhurbaÅŸkanı’na baÄŸlı olacak. Bu görevleri takipten sorumlu ‘CumhurbaÅŸkanlığı MüsteÅŸarlığı ve yardımcılarından’ oluÅŸan yeni bir yapı kurulması da tartışılıyor. Bu durumda CumhurbaÅŸkanlığı Genel SekreterliÄŸi olmayacak.

50 ARA KADROYA TASFÄ°YE
Bu çalışma, bakanlıkların yeniden yapılandırılmasını da kapsayacak. Bakan yardımcılıklarının veya müsteşarlıkların kalıp kalmayacağına da bu çalışmada karar verilecek. Her iki yapı aynı anda mevcut olmayacak, biri tercih edilecek. Sadece bakan yardımcılıklarının kalmasına karar verilirse, birden fazla olmaları da planlanabilecek. Bakanlıklardaki ara kadroların kaldırılması da gündeme gelecek. Yardımcılıkların sayısının azaltılacağı ve 50 kişiyi bulan bu ara kadroların kaldırılabileceği belirtiliyor.
NURAY BABACAN

Yorum Gönder

0 Yorumlar