GUGUK KUŞU VE HİKAYESİ
Günümüzde birçoğumuzun sadece duvar saatlerinden ve o malum ötüşünden tanıdığı guguk kuşunun, çoğumuzca bilinmeyen bazı şaşırtıcı özellikleri vardır.
Guguk (Cuculus canorus), göçmen bir kuştur. Kül grisi bu kuşun erkekleri dişilerinden, göğüs bölgesinin kızılımsı rengiyle ayrılır.
Çünkü guguk kuşu yuva yapmaz, kuluçkaya yatmaz.
Harika bir gözlemcidir. Yumurtlama zamanı yaklaşınca, etrafındaki yuvaları büyük bir dikkat ve sabırla gözler. Hangi çift en güvenli yuvayı yapmışsa, hangi çift en çalışkan ve yuvasına düşkünse onların yuvasını seçer.
Sonra kendi hayatına döner ve yumurtasıyla bir daha hiç mi hiç ilgilenmez...
Yılda 25 kez, tek tek yumurtlayan guguk kuşu, kuluçka parazitliği sayesinde her yumurta için ayrı ayrı kuluçkaya yatma zahmetinden kurtulmuş olur.
Yuvanın sahibi dişi kuş, guguk kuşunun yumurtasını kendi yumurtalarından ayıramaz. Çünkü guguk kuşu, hangi yuvaya yumurta bırakıyorsa, kendi yumurtasını, o kuşun yumurtasının renk ve desenine benzer şekilde yumurtlayabilir.
Zaman içinde yumurtalar olgunlaşırken ilk çatlayan, kesinlikle guguk kuşunun yumurtası olur.
Diğer kuşlardan daha önce dünyaya gelen guguk kuşu henüz gözleri bile açılmadan kuşaktan kuşağa aktarılan kusursuz bir içgüdünün yardımıyla, inanılmaz akrobatik hareketler yaparak anne kuşun diğer yumurtalarını yuvadan aşağıya atmaya başlar.
Anne kuş, yumurtalardan çıkan guguk kuşunu kendi yavrusu zannederek besler. Bu beslenme, anne kuştan bile daha büyük hale gelinceye kadar sürer.
Guguk kuşu, bu aşamada da sinsi bir yaklaşım sergiler. Anne kuş, ağzında yem ile yuvaya geldiğinde, yavru guguk kuşu boynunu yiyeceğe doğru uzatır, kanatlarını aşırı derecede titretir, ağzını geniş bir şekilde açar ve devamlı olarak çığlık atar. Guguk kuşu, bu aşırı çığlıkları sayesinde, sadece yuva sahibi çiftten değil, yakın çevredeki diğer kuşlardan da yiyecek desteği alır.
0 Yorumlar